Probiotika a prebiotika

11.01.2014 14:32
Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které (pokud jsou dodávány v přiměřeném množství) příznivě ovlivňují zdravotní stav organismu. Na českém trhu jsou speciálně pro králíčky určená například probiotika od firmy Protexin (např. Fibreplex - pasta, Bio Lapis - prášek do vody, Professional - prášek do vody, 
Synbiotic - kapsle plněné práškem, který jde nasypat do vody na pití).
 
 
Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na organismus tím, že podporují růst nebo aktivitu některých kmenů střevní mikroflóry. Prebiotika jsou vlastně potravou pro prospěšné střevní bakterie. Jedná se o sacharidy, jejichž zástupcem je např. inulin (obsažený například v přípravku 
, výborným přírodním zdrojem je třeba topinambur). Bakterie v tlustém střevě z těchto sacharidů získávají energii pro svůj život a jako odpadní produkt přitom vznikají malé organické kyseliny. Ty fungují zase jako důležitý zdroj energie pro buňky stěny střeva.
 
 
 
Probiotika i prebiotika se rovněž doporučují po průjmovém onemocnění či během nebo po skončení antibiotické léčby (sem spadá i léčba kokcidiozy - preventivní i akutní). Léčba antikokcidiky stejně jako jinými antibiotiky může negativně působit na složení střevní mikroflóry a způsobit tak její oslabení. Při léčbě totiž dochází k většímu či menšímu porušení rovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi a následně ke zvýšení nebezpečí osídlení střev škodlivými bakteriemi. Konzumací probiotik dochází k posílení užitečných mikroorganizmů a ke znovuobnovení optimální střevní mikroflóry. Probiotika se mohou užívat již během léčby antibiotiky a je vhodné je užívat ještě alespoň několik dnů po ukončení antibiotické léčby. Na druhou stranu v případě zdravého organismu je pravidelné podávání prebiotik i probiotik zbytečné, byť občasné podání nijak neuškodí. Rovněž je nutné mít na paměti, že k narušení rovnováhy, přemnožení škodlivých bakterií a poruše imunitních mechanizmů může vést i špatná životospráva a nedostatek vlákniny ve stravě.

 
 
Autor: anhelli
Copyright © 2009 kralici.cz