Přisáté klíště

11.01.2014 14:30

Klíšťata se zpravidla přisávají králíčkům na neosrstěná místa (na osrstěná se díky velmi husté srsti nemají šanci dostat až na kůži), např. na oční víčka, do uší, na hranu nosánku atp.

Prevence: pomáhá přípravek Biokill (je šetrnější než Frontline - po olízání byly případy přiotrávení králíčků), který lze dostat u veterináře a v lékárnách. Dle návodu na obalu se stříká po celém těle do odhrnuté srsti. 
Léčba: v případě, že se klíště přeci jen přisálo, uchopte klíště co nejblíže pokožce speciální pinzetou (k dostání v lékárnách cca za 30 Kč). Díky přenosu nemoci jako např. boreliozy z infikovaného klíštěte na něj raději nesahejte holýma rukama, klíště nerozmačkávejte. Je riziko infikování se i přes neporaněnou kůži. Klíště pomalu vyviklávejte do stran, až se samo uvolní. Pokud to jde, namazejte ho ještě předem něčím mastným (máslem, kosmetickou vazelínou...) ale opatrně, aby se mastnota případně nedostala králíčkovi do očička nebo jinam, kde by způsobila akorát problémy. Ranku následně opatrně desinfikujte - např. peroxidem, jodovou tinkturou, ajatinem, betainem, alkoholem. Pokud se klíště podařilo přetrhnout, ranka s hlavičkou se často zanítí. Místo dobře desinfikujte, hlavička se většinou během několika dní sama odhojí. Místo přisátí ještě několik dnů pozorujte. Varovným příznakem je především otok, výrazné zčervenání, zvláště pokud skvrna uprostřed bledne. V těchto případech vyhledejte veteriná
ře.

 

 
 
Autor: anhelli
Copyright © 2009 kralici.cz