Spirochetóza králíků ( Spirochaetesis cuniculi)

11.01.2014 14:28

Je to nakažlivé onemocnění s chronickým průběhem, projevující se charakteristickými změnami na pohlavních orgánech samců nebo samic. Zánětlivé změny se objevují i na kůži.Onemocnění bylo popsáno v roce 1912. 
Původce onemocnění je Treponema paraluis-cuniculi. Je to jemný vláknitý mikrorganismus patřící do řádu Spirochaetalis. Morfologicky, ale i citlivostí k antibiotikům se velmi podobá původci syfilisu člověka Treponema pallidum. Králík se nakazí při páření. Sporadicky je možné se nakazit i porušenou kůží. Zdrojem infekce jsou nemocná zvířata. Původci se nacházejí na povrchu chorobných ložisek a v hlenu z pohlavních orgánů samic.Nemocné samice však mohou rodit zdravá mláďata. Inkubační doba se uvádí 20 - 70 dnů. Změny se lokalizují na pohlavních orgánech, v některých případech se zajišťují i na hlavě, kolem očí, uší a na jiných částech těla.Oblast genitálního aparátu je edematózně zduřelá. Někdy je zánět i na sliznici pochvy a penisu. Na těchto místech se objevují uzlíčky a povrchové vředy, které splývají a lehce krvácejí. Jsou často pokryté povlakem podobným hnisu. Vředy zasychají, tvoří se malé šupinky a ty se odlupují. V okolí změn vypadává srst. Při zjištění změn na pohlavních orgánech je třeba nemocné zvíře izolovat a léčit.
(Citace: Epitozootologie pro veterinární hygieniky, Doc. MVDr. František Treml, CSc., Prof. MVDr. Karel Hejlíček, DrSc. 1991)

 

 
 
Autor: anhelli
Copyright © 2009 kralici.cz