Teddy králíček

11.01.2014 15:02

Teddy je plemeno zakrslého králíčka, které se k nám dostalo v roce 2006 ze západní Evropy, především z Německa. Jeho charakteristickým znakem je hustá, dlouhá a hebká srst s pestrou škálou barev a klidnou povahou. Jeho chov je obdobný jako u jiných zakrslých plemen králíčků, jenom je potřeba počítat s pravidelným pročesáváním srsti. Není to tak náročné, jak se na první pohled může zdát, srst správného teddy králíka by neměla mít sklon k přílišnému plstnatění a měla by se snadno udržovat. U nás se běžně chovají 2 typy Teddy králíčků. Standardní (hlavním znakem jsou krátké vztyčené uši) a tzv. beránek (svěšené uši).

Hmotnost dospělého Teddy je 800 g až 1700 g. Samičky by měly vážit více než 1200 g, neboť příliš malé samičky nejsou vhodné k chovu. Ideální váha zakrslé samičky Teddy se pohybuje kolem 1350 g. Sameček by měl vážit 1000 g až1350 g, přičemž ideální hmotnost je 1350 g.

Toto jsou pouze ideální hmotnosti, pokud máte samečka o hmotnosti jen 800 g, nebo samičku s 1600 g, tak je to také v pořádku. Tato zvířata však samozřejmě nejsou určena k chovu. Nejvyšší přípustná hmotnost je 1500 g. Minimální hmotnost 1000 g. 

Tělo má být krátké, zavalité a válcovité. Králík je od předu dozadu rovnoměrně široký. Pánev je správně zakulacená. Nohy (běhy) jsou krátké, malé. Ocásek je pevně přitisknut k tělu ve směru páteře. Kůže má přiléhat k tělu. Nemá nikde tvořit záhyby nebo převisy. Samička i samec jsou jenom málo rozdílní. Srst by měla být na celém těle stejně dlouhá a čím hustší, tím lepší. Jsou přípustné všechny barvy srsti. Hlava samce i samice má mít široké čelo. Ve srovnání s tělem by hlava měla být výrazná, krátká a silná. Krk je velmi krátký a sotva rozeznatelný. Oči jsou velké a vystupují ze silných očních kostí. Měly by být tmavé. Modré oči jsou přípustné. Albíni jsou přípustní, avšak ne moc žádaní, neměli by být záměrně chováni. Ideální délka uší je 5,0 - 6,3 cm. Nejsou příliš blízko u sebe, aby tam bylodost místa pro hustou srst. Ouška mají být pěkně zaoblená a osrstěná. Tento popis plemene uvádí ideální vlastnosti TEDDY kráíčků. Jelikož je to velmi mladá rasa, vyskytuje se mnoho odchylek. 

Od ostatních zakrslých plemen králíčků se Teddy liší tím, že má srst stejně dlouhou po celém těle (i na hlavě a uších). První srst po narození mu začne růst na zádech, od lopatky směrem k zadečku a tvoří tzv, klín. Teddy králíčci dospívají ve 12 týdnech a v té době je nutné oddělit samce od samic. Mláďata se odstavují v 8 týdnech. Vhodný věk k páření je u samic 8 měsíců, u samců 7. Březost trvá 28 - 31 dní (u malých vrhů až 33 dní). Při dobré péči se zakrslý králíček může dožít až 10 let. Pokud chceme mít králíčka jednoho, musíme počítat s tím, že se mu budeme muset hodně věnovat. Když chceme dva, tak jsou nejlepší dvě samičky, sestry z jednoho vrhu nebo párek - samička a vykastrovaný sameček (po vykastrování je sameček ještě několik týdnů plodný). Teddy králíčky je potřeba čas od času pročesat (1-3x za měsíc, podle potřeby). V létě se Teddy králíčci mohou ostříhat (do zimy srst opět naroste). 

Úprava drápků je také důležitá. U střihání drapků je nutné dávat pozor na prokrvené nervy, které jsou v drápcích. Zasažením nervu by tak mohlo k vážnému poranění králíčka.

 

Zdroj: https://www.nasteddy.estranky.cz/clanky/teddy-kralicci---o-plemeni.html